Ostoskori

Ostoskorissasi ei ole tuotteita.

Jatka ostoksia
Suosittelemme

Mämmi – näin teet perinteisen pääsiäisherkun itse

37 h 0 min
{
Aktiivinen 1 h 0 min
Passiivinen 36 h 0 min

Mämmi on todellinen vanhan ajan pääsiäisherkku. Itse tehty mämmi on täysin toista maata kuin kaupan valmiit versiot. Mämmin valmistus on myös helppoa – kurkkaa ohje ja kokeile!

Reseptin ainekset
8 annosta
Mämmi
500 g
ruismaltaita (tai mämmimaltaita)
750 g
ruisjauhoja
3 l
vettä
1½ dl
siirappia
¾ tl
suolaa
½ tl
pomeranssinkuorta

Mämmi – ohje:

  1. Sekoita maltaat ja jauhot kulhossa.
  2. Kuumenna 1 litra vettä (pinnoitetussa) kattilassa 60–70-asteiseksi. Vesi saa olla kuumaa, mutta ei vielä kiehuvaa.
  3. Lisää noin viidesosa mallas-ruisjauhoseoksesta ripotellen vesikattilaan, vatkaimella hyvin sekoittaen (Vaihekuva 1). Ripottele vielä pinnalle hieman ruisjauhoja.
  4. Peitä kattila puhtaalla astiapyyhkeellä, ja anna seoksen imeltyä 1½ tuntia.
  5. Lämmitä toisessa kattilassa ½ litraa vettä 60–70-asteiseksi. Lisää vesi ja neljäsosa lopusta mallas-ruisjauhoseoksesta imeltyneeseen seokseen. Sekoita, ja ripottele päälle hieman ruisjauhoja. Peitä ja anna imeltyä tunnin ajan.
  6. Lisää imeltyneeseen seokseen tunnin välein ½ litraa kuumaa vettä ja saman verran mallas-ruisjauhoseosta kuin edellä. Ripottele päälle ruisjauhoja, peitä liinalla ja anna imeltyä tunnin ajan.
  7. Lisää viimeisen imellytyksen jälkeen mämmiseokseen siirappi, suola ja pomeranssi (Vaihekuva 2).
  8. Keitä seosta koko ajan sekoittaen 10 minuuttia. Ole tarkkana, sillä mämmi palaa herkästi pohjaan.
  9. Maista mämmiä ja lisää siirappia, jos seos ei ole tarpeeksi makeaa.
  10. 10
    Jäähdytä seos kylmässä vesihauteessa ja nosta mämmi peitettynä jääkaappiin yön yli.
  11. 11
    Jaa mämmiseos 2–3 laakeaan uunivuokaan, noin 5 cm:n paksuiseksi kerrokseksi. Mämmiä ei saa olla liian paksulti, koska silloin siitä ei haihdu riittävästi nestettä paistamisen aikana (Vaihekuva 3).
  12. 12
    Paista mämmi 125-asteisen uunin keskitasolla 4–5 tuntia.
  13. 13
    Jäähdytä mämmi. Tarjoile mämmi kerman tai maidon sekä halutessasi sokerin kanssa.
  14. 14
    Säilytä paistettu mämmi peitettynä jääkaapissa.

Mämmin historia – näin mämmistä tuli pääsiäisherkku

Mämmi on suomalainen erikoisuus, eikä täysin samanlaista ruokalajia tunneta muualla maailmassa. Ennen vanhaan mämmi valmistettiin koivun tuohesta tehdyssä tuokkosessa.

Alkujaan mämmi on ollut rakenteeltaan karkeaa ja maultaan vähemmän makeaa. Nykymuotoisen sileämmän mämmin makeutta korostetaan lisäämällä siihen siirappia ja mausteeksi pomeranssinkuorta. Alkuperäisen mämmin makeus saatiin ruista imellyttämällä, kun rukiin tärkkelys muuttui sokeriksi.

Ensimmäiset kirjalliset maininnat mämmistä ovat 1700-luvulta. Samalta vuosisadalta on peräisin myös ensimmäinen mämmin kirjallinen valmistusohje. Mämmin päätyminen pääsiäisen juhlaruoaksi liittyy uskontoon. Aina mämmiä ei ole syöty samaan tapaan kuin nykyisin, sillä 1700-luvulla mämmi siveltiin ruisleivän päälle.

Suurin mämmisesonki alkaa kolme viikkoa ennen pääsiäistä ja huipentuu pääsiäisviikolla. Tänä aikana tapahtuu noin 80 prosenttia koko vuoden mämmin myynnistä.

Kommentit
Ei kommentteja vielä
Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirje tästä

Parhaat poiminnat suoraan sähköpostiisi.

terve
KäyttöehdotTietosuojaselosteEvästekäytännöt